1211 Bp, Központi út 35-47.
(Csepel Művek) Központi út és Lakatos u. sarok
+3670 237 6760 FOGLALJON ITT, MOST!
MENÜPONTOK
 

Houdini, a bilincskirály

Houdini, a bilincskirály

Egy téli, hideg, borongós napon nem is választhatunk jobb időtöltést, minthogy benevezünk egy kijutós játékra, meneküljünk egy szabadulós szoba nyújtotta élménybe. Az egy óra játék garantáltan beszippant minket. A kijutós játék lényege persze az, hogy meghatározott idő alatt megfejtsük a kódot és kinyissuk szobánk ajtaját. Persze ez valakinek egyszerű, más csapatoknak segítségre van szükségük. Az egyik játékom során, a folyosón egy táblára felírva láttam a legjobb időket, s bizony elmorfondíroztam rajta, hogy ilyen rövid idő alatt miként lehetséges kijönni egy szabadulós szobából…?

Szóval van, akinek ez nagyon gyorsan megy, másoknak kevésbé. S vannak olyanok, akik a leglehetetlenebb helyekről is ki tudnak szabadulni. Az már igazi művészet. Harry Houdini nevét sokan ismerik, annak ellenére, hogy aktív éve immár vagy kilencven esztendeje véget értek. Ő a modernkor legnagyobb szabadulóművésze. George Bernard Shaw szerint a legtöbbet emlegetett nevek a világon: Jézus, Sherlock Holmes és Houdini. Ebben lehet, hogy van egy kis túlzás, de hogy hamarabb kijutna egy szabadulós szobából nálam, azt el tudom képzelni. (A Trap Factory pedig azt tudja, hogy a szabadidős programok között leggyakrabban emlegetett szó: a szabadulós játék)

Houdini Pesten, a VII. kerületben született, szülei négyéves korában vándoroltak ki Amerikába. A cipőpucolás és újságkihordás nem kecsegtetett nagy karrierrel, de a bűvészetben meglátta a fantáziát. Befutott bűvészként már hihetetlen trükkjei miatt a „Bilincsek királya” (The King of Handcuffs) névvel illeték. Egy spirituális előadást követően, amelyben a megbilincselt előadó egy lezárt láda belsejéből mintha szellemekkel kommunikált volna, megszületett a szabadulószámok elmélete. A kijutás, a szabadulás, a csapdából való menekülés vágya az emberek zsigereiben, ősi ösztönében lakozik, ezért hamar a figyelem központjába került érdekes előadásaival.

Ez is egyfajta kijutós játék volt - a bűvészet egyik ága, ahol a nézők is szórakoznak, az előadóért izgulnak, hogy az illuzionista ki tud-e szabadulni. Valahol ez az élmény, a sikeres szabadulás utáni vágy, a játék során tapasztalt élmény (a csapatépítő hatásáról nem is beszélve) repítette a mai kijutós játékokat is a közkedvelt programok csúcsaira, amelyet a room ecape (szabadulós szoba) játékokkal lehet megtapasztalni manapság.

A sikeres korszaka a századfordulón indult, kitalálta a „kényszerzubbonyból való kiszabadulást”, a bilincs-számokat már jól ismerték tőle (a publikum által hozott bilincsekből is könnyűszerrel megszabadult). Szóval, a térben és időben való kalandozásunk érdekessége, hogy a nagy szabadulóművész pesti volt (a kis Weisz Erik a Csengery  utcából), miként a kijutós szobák fellegvárának is szintén ezt a várost tartják világszerte. Innen indult, s hódította meg a világot, miként már számos európai városba nyílnak a franchise szabadulós szobák.

Harry Houdini neves szabadulásai

Berlinben több mint 300 rendőr előtt meztelenre vetkőzve, hat perc alatt szabadult ki a helyi hatóság nagy döbbenetére. Igen különösnek mondható az a 1903-as oroszországi eset is: a moszkvai Butirkaja börtön - amely az egyik legerősebb, legrégebbi és leghírhedtebb börtöne volt Oroszországnak -, ott a dermesztő téli hidegben meztelenre vetkőzve és megbilincselve zárták be egy szibériai fogolyszállító vagonba, ahonnan 28 perc elteltével kiszabadult a helyi hatságok nem túl nagy örömére, de annál nagyobb meglepődésére. 1904 London – öt év alatt legyártották a „Brama-zárak”-nak nevezett bilincseket, amiről úgy gondolták, hogy lehetetlen a kulcsok nélkül kiszabadulni. Csak nem Houdininek! Nagy visszhangja volt a 1906 washingtoni börtönből való szabadulásának is (ahol Garfield elnök merénylője is raboskodott).

Ünnepelt sztár lett, rendszeresen kiszabadult kötelekből, láncokból, bilincsekből, zubbonyokból – gyakran nagy magasságokban, fejjel lefelé lógva, nyílt tereken, népes közönség előtt. 1908-ban újítással állt elő: háta mögé bilincseltette kezeit és egy lezárt, vízzel tele töltött tejtartályba merült, ahonnan szintén kiszabadult.

De miként tudná ma kamatoztatni tehetségét Houdini egy mai szabadulós szobában? A kijutós játékok ajtaját már elektronikus zárak és kódok védik. Furmányos feladatokat kell megoldani, számokat kell megfejteni. Lehet, hogy nem állítana fel rekordot, mint legügyesebb játékos? De Te lehetsz a legügyesebb (csapatoddal egyetemben), lehetsz király! A szabadulós szobák időrekordját akár te is megdöntheted! Ha mégsem, akkor is garantáltan élményekkel leszel gazdagabb! A Trap Factory közel 400 négyzetméteres pincerendszerének 9 pályája mellett várnak az ügyességi játékok, ahol tesztelheted fizikai ügyességed határait. Talán még az is lehet, hogy te vagy a kijutós játékok houdinije?!

« vissza