1211 Bp, Központi út 35-47.
(Csepel Művek) Központi út és Lakatos u. sarok
+3670 237 6760 FOGLALJON ITT, MOST!
MENÜPONTOK
 

Játék közben alakul az agy!

Játék közben alakul az agy!

Agyunk problémamegoldó hálózata játék közben alakul ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy maga a játék fejleszti az agyunkat. A Trap Factory játékosai nem biztos, hogy tudják ezen tényt, amikor a szabadulós szobákból próbálnak kijutni, az ügyességi játékokban elmerülnek. Régen valóban úgy gondolták, hogy agyunk úgy működik, mint egy számítógép, az agyat gyakoroltatni kell, sok feladattal ellátni, sok mindenre tanítani, akkor nagyobbra nő. Ez a paradigma megdőlt. A gyerekek agya csak a valódi játék (kifejező és felderítő tevékenység) közben növekszik. Ez persze nem azt jelenti, hogy a kijutós játékaink után a kedves játékosok agya arasznyit fog nőni, hogy egy számmal nagyobb sapkát kell majd felhúzni.

Azt sem garantáljuk, hogy a betérő segédmunkás a kijutós játék feladatait sikeresen megoldva asztrofizikusnak, vagy programozó matematikusnak mehet, s hazaérve a postaládájában már várja az értesítő, hogy a Tudományos Akadémia felvette levezető tagjai közé, fejből fog lejátszani egy Liszt rapszódiát, holott betérte előtt még a kottát sem ismerte. A játék és az agy kapcsolata ennek ellenére nagyon fontos és érdekfeszítő.

Az agy nem egy biológiai számítógép, ezt szögezzük le. Bármilyen meglepő, nem információ-feldolgozásra való, hanem problémamegoldásra. Történt egyszer, hogy egy gyerkőcnek nehezen ment a matek az ötödikben. A tanár csak biztatta: „Játsszál a számokkal!”. (Miért nem vitték el egy kijutós játékra?) A gyerek csak kínlódott a számokkal, mikor a bölcs tanerő azt javasolta, hogy menjen az iskolába negyedórával korában, és játsszon a számokkal a táblánál. Alig kellett eltelnie két hétnek, a felismerés, a számok törvényei elkezdtek derengeni nebulónknak. A játékon keresztül jutott el eddig az élményig. Bármilyen meglepő, az igazi matematikusok, tudósok is játszanak, játék közben születnek a felismerések, felfedezések! A felfedezés öröme is egyfajta játék, visszatérő játékosainkat is az a szándék vezérli, hogy más kijutós szobákat is kipróbáljanak, felfedezzék az új feladatok és azok megoldásait. Felnőttként ezt a játékot sokunk elfelejti! A játék során megtapasztalt szabad, örömteli, kifejező és felderítő játékot. A Trap Factory hiszi és vallja, hogy a játék öröme örök. Mi nap mint nap látjuk, hogy az ügyességi játékokat játszók, a szabadulós szobák fejtörőit megoldók önfeledten merülnek el a játék során.

  Agyunk problémamegoldó hálózata játék közben alakul ki. Az iskola nem csinál mást, mint felhasználja azt az agyat, amit a játék kifejlesztett. Az iskolában nem tudunk agyi növekedést előidézni, problémamegoldó gondolkodásra nem lehet megtanítani a gyerekeket. A játék nem a gyerekek privilégiuma, ezt felfedezték már a „felnőttek”. A céges tréningek és csapatépítők legmélyén is azon törekvés áll, hogy a csapat együttműködését, problémamegoldó készségét hangolják össze és tolják azt fél oktávval magasabbra. Ezért választják sokszor a szabadulós szobákat – ami egy jó választás. Jól járnak vele a csapattagok, és a HR-esek is, mert a kijutós játékok nyújtotta élmény garantálja az elérendő célok elérését. A fejlődés, a növekedés játék közben következik be, játék közben alakulnak ki és alkotnak hálózati rendszert agyunk problémamegoldásra alkalmas idegpályái, amelyeket azután még az iskola is használ. Szóval a képességfejlesztő foglalkozások és a korai beiskolázás nem fejleszt. Nem a lecke a fontosabb, hanem a játék – legalábbis ha a gyerek fejlődését tekintjük elsődlegesnek. (Ha meg már jó nagyra nőtt az a büdös kölök, s tudja használni kobakját, akkor a gyerekkori emlékek fel-felderengenek, s a haverokkal a vendéglátóipari egységek látogatása mellett szerveznek értelmes programokat is: közös játékot például a Trap Factory szabadulós szobáiban).

Túl sokat agyaltunk már, a szürkeállományunk talán bele is fáradt. És azt gondolták volna, hogy egy kijutós játék is fel tud frissíteni? Ha nem hiszi, járjon utána!  Győződjön meg saját szemével (agytekervényeivel) egy szabadulós szobában erről!

« vissza