1211 Bp, Központi út 35-47.
(Csepel Művek) Központi út és Lakatos u. sarok
+3670 237 6760 FOGLALJON ITT, MOST!
MENÜPONTOK
 

Magyar találmány a szabadulós játék?

Magyar találmány a szabadulós játék?

Játékban mi aztán tényleg otthon vagyunk, a szabadulós játékok fellegvára Budapest. De mi találtuk ezt ki és indítottuk világhódító karrierjére a Rubik kockához hasonlóan, vagy ennek a feladványnak a kulcsát máshol kell keresni? Ha akad valaki még, aki nem játszott volna ilyet, annak mit kell tudni a kijutós játékokról?

A mai nemzedék (X, Y, Z generáció) biztosan kezeli a legújabb kütyüket, otthonosan mozog a virtuális világban, de van egy lényeges különbség a megelőző generációkhoz képest. Az élményeket keresi, s szívesebben áldoz egy utazásra vagy épp szabadulós játékra, mintsem, hogy egy autóra gyűjtögessen. Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország - és ezt a külföldi turisták is tudják. De azt kevesen gondolják, hogy a belvárosi romkocsmák mellett milyen közkedveltek is a szabadulós szobák! Túlzás nélkül kijelenthetjük, ebben a műfajban Budapest az európai főváros. Sokan valóban ezért jönnek, vagy semmiképpen nem hagynák ki. Az urbánus legenda szerint a magyarok találták ki a szabadulós szobákat, az ő fejükből pottyan ki ez a nagyszerű ötlet. A műfaj legjobbjait valóban itt kell keresni, de a történet  pár évvel hamarabb kezdődött... 

A számítógépes játékokat kedvelőknek ismerős a szabadulós játék, amit hol így, hol kijutós játéknak (Real Escape Game), hol szabadulószobának neveznek, amikor egy meghatározott időn belül kell kijutni a szobából, vagy szobarendszerből ügyességi feladatok és logikai megfejtések sorozatán keresztül. A szomorú igazság az, hogy ezen játékok valós térbe való helyezésével, az első szabadulószoba megalkotását a Nagy Kék Vizen túl kell keresnünk. 2006-ban, a Szilícium-völgyben nyílt meg az első, aminek témája Agatha Christie egyik krimijére épült. Majd egy esztendő elteltével Japánban folytatta hódító útját a szabadulós játék, amit elkereszteltek Real Escape Game-nek.  Vagyis nem magyar fejből pattant ki az ötlet, hiszen az első szabadulószoba csak 2011-ben nyílt meg Budapesten. Ennek ellenére világhírűek az itteni játékok, s lassan kezdik meghódítani a kijutós szobák Európát. Ide jönnek tanácsért, ha új kijutós játékot szeretnének építeni, kötnek franchise szerződéseket a legjobbakkal.  

Akinek még nem volt ilyen felejthetetlen élményben része, annak a szabadulós játékokról ezt kell tudni: 

A játék menete (ez ugye minden társasjáték oldalára rá van írva): a játékosokat bezárják egy szobába, ahonnan minél hamarabb kell kiszabadulni, de van egy felső időkorlát is, leggyakrabban egy óra áll rendelkezésre. 

A különféle szabadulós szobák egy meghatározott témára vannak felépítve (Agatha Christi-s gyilkosság rejtélye, Serbakov tábornoknak sikerül-e leadnia segélyhívását, misztikus kaland egy bűvész birodalmában). A kijutáshoz feladatok sorozatát kell megoldani, ami lehet logikai, matematikai, ügyességi. A kiszabaduláshoz a feladatokat csapatban kell megoldani. A szabadulós játékok feladatai többnyire kötöttek, egymás után kell megoldani őket, a játék általában több szobából való bejutást, kijutást is tartalmazhat. A csapatszellem, az összedolgozás nagy hangsúlyt kap, mivel egyetlen lángelmének az összes feladatot megoldani szintidőre elvileg lehetséges... gyakorlatilag azonban csak közösen megy, ezért is szokták 2-6 fővel játszani. Csapatszellem, csapatjáték, csapatépítés. Hogy a csapatban való dolgozás, az együtt elért siker mennyire fontos, azt a HR-esek már régen kőbe vésték, nem hiába van, hogy csapatépítés néven előszeretettel keresik fel cégek ezeket a kijutós szobákat. Ezen a területen kínál teljesen egyedülálló szolgáltatást a Trap Factory, amely október második felétől 9 szabadulószobával várja a vendégeket, és ügyességi játéktere, mobil szabaduló szobái és további szolgáltatásai révén egészen egyedülálló módon, több mint 150 főt is képes lekötni egyidőben. A kijutós játékokkal foglalkozó cégek között ezzel messze kimagaslik, ilyen csapatépítés, csapatépítő programot senki nem kínál rajta kívül.  

 A lényeg a játékon, a közösen, együtt eltöltött időn van. A Trap Factory pedig játékban igazán otthon van, hisz a mi gyárunkban valódi élményeket gyártunk! 

« vissza