1211 Bp, Központi út 35-47.
(Csepel Művek) Központi út és Lakatos u. sarok
+3670 237 6760 FOGLALJON ITT, MOST!
MENÜPONTOK
 

Úszni a boldogságban avagy a flow-élmény megtapasztalása egy kijutós szobából

Úszni a boldogságban avagy a flow-élmény megtapasztalása egy kijutós szobából

A szabadulós játékok a flow-élmény elérésére törekednek. Egy magyar pszichológus, Csíkszentmihályi Mihály nevéhez fűződik az áramlat leírása. De mi is ez valójában? A lényeg az, ebben az állapotban bizony úszunk a boldogságban!

Vannak jóféle divatok. Ilyen a szabadulós szobák térnyerése, illetve a flow-élmény köztudatba csempészése. A flowt sokan, sokhelyen megtapasztalják, annak ellenére, hogy ténylegesen tudományos hátteréről meglehetősen keveset tudnak. A szabadulós játékok kapcsán is rendre előhozakodnak ezzel, mivel a játékszobákból való kijutás is ezen élmény átélésén alapszik. Egy bezárt szobából csak logikai feladatok megoldásának során át jutnak ki a játékosok, ahol víz ugyan nem sok van - annál inkább rejtvények, lakatok, fejtörők - ezért kissé paradoxnak tűnik, hogy lehet így lubickolni. Mármint úszni a boldogságban. Úszni csapattal, építeni boldogsággal, csapatépíteni úszva, boldogsággal. :) 

A flow akkor következik be, amikor természetes módon összekapcsolódik testünk és szellemünk, érzelmeink, egy különleges tudatállapotba kerülünk. Ebben a tudatállapotban duzzadunk az energiától, nagyobb a koncentráló képességünk és hatóképességünk. Elménk olyan állapotba kerül, hogy teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, amitől energiával töltődik fel. Teljesen átadjuk magunkat a folyamatnak és ebben örömünket leljük. Aki már játszott kijutós játékot, az könnyen vissza tud erre emlékezni, zenészek, sportolók tipikusan átélhetik a flow-t munkájuk során, de szoftverfejlesztők, brókerek is beszámoltak már ennek az átéléséről. A kijutós játék során csapatban is átélhetik a játékosok a flow adta élményt, jó esetben egymást elősegítve és ösztönözve, létrehozva ezzel a csapatépítés kitűnő közegét. A kiszabadulós játék tehát a csapatépítő programok egy briliáns formája, melynek egyre nagyobb népszerűségnek örvend a HR-esek és marketingesek körében is. 

A flow-élmény egy olyan állapota az elmének, melynek során az ember teljesen elmerül abban, amit éppen csinál, teljesen átadja magát a folyamatnak és ebben örömét leli. Ezt elsőként Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg, a flow, vagyis áramlat elnevezését pedig onnan kapta a jelenség, hogy a neves pszichológus számos interjút készített ezen állapotot elértekkel, s az alanyok ezt az élményt úgy írták le, "mint a vizet, mely tovább sodorja őket". Pszichológiai értelemben a flow egy adott cselekvésben történő elmerülést jelenti. 

A professzor szerint bizonyos személyiséggel rendelkező emberek könnyebben és gyakrabban átélhetik a flow-élményt, mint mások. Azok akik, kíváncsiak és kitartók, szeretik azokat az aktivitásokat, amelyeket pusztán saját magukért végeznek. Nem meglepő módon ezt a játékra is szokták mondani, vagyis pusztán a játék öröméért játszik valaki. Persze a csapatépítések során is központi fókuszban van a játék, játszva mutatkozik meg az egyének kvalitása, csapatszellem és csapatmunka iránti hajlandósága. 

Most már kicsit érthetővé is vált talán, hogy a kijutós játékok élménye miért is alapszik a flow élményen. A játék öröme, a játékban való elmerülés és teljes átélése örömet okoz! A Trap Factory szabadulós szobáinak van egy közös titka: a játékosok mindegyik szobában úszhatnak a boldogságban! :)

« vissza